Sayfalar

Bu Blogda Ara

4 Mart 2009 Çarşamba

Kalahari Çölü


                                     

Afrika'nın güneyinde bulunan Kalahari Çölü'nde, yaklaşık 20000 senedir Buşmenler denilen yerliler yaşıyor

Kalahari Çölü, Afrika’nın güneyinde yer alan yarı çöl plato alanıdır. Kalahari ismi genelde Botsvana’nın batı kısmına denilir. Çöl ise Botsvana’nın büyük kısmı ile Namibya ve Güney Afrika’nın bazı kesimlerini kapsar. Bölgede geniş otlaklıklar, çalı ve ağaçlıklar bulunmasına rağmen, yağış az olduğundan dolayı çöl olarak adlandırılmıştır ve bölgenin çok az bir kısmı bütün mevsimlerde çöl özelliği gösterir. Bölgenin çok az yağış almasının sebebi ise; doğu doğrultusunda uzanan sıra dağların Hint Okyanusundan esen nemli rüzgarların yolunu kesmesidir.



Kalahari’nin toprağı genelde kızıl renkli, yumuşak ve kumludur. Eski nehirlerin getirdiği alivyonlara da sahiptir. Bu alivyonlar sıcakta sertleşerek yağan yağmur sularının üzerinde birikmesini sağlar, böylelikle göletler meydana gelir.


Burada yetişen sebze türü bitkiler ise yağış durumuna göre yüksek ormanlardan alçak bölgelere doğru değişir. Çok miktarda sebze yetişdiği gibi, bunlardan kavun, karpuz ve patetes bol miktarda ekilir. Ayrıca bölgede bulunan otlaklardaki otların çok olması, bunların çok iyi bir hayvan yemi olmasını sağlıyor.


Bölgede Buşmenler denilen yerelliler hemen hemen 20000 yıldır yaşıyor ve geçimlerini avcılık ve inşaatçılık gibi mesleklerle sürdürüyorlar. Yerel malzemelerden yaptıkları barakalarda yaşayan Buşmenler fazla su içmiyorlar. Su ihtiyaçlarını genellikle bitki köklerinden karşılıyorlar ve suyu deve kuşu yumurtasının kabuğunda saklıyorlar. Vadilerde antilop sürüsü, fil dahil birçok tropik bölge hayvanı bulunmasıyla birlikte, sırtlan, aslan, afrika domuzu ve çakal da mevcut. Ayrıca çölde ulaşım için develer de kullanılıyor. Bölgenin güneybatısında ise 20,720 kilometrekarelik alanı kaplayan Gemsboh Milli Parkı bulunuyor. Bu mili parkta nesli tükenmekte olan hayvaların bakımı ve korunması amaçlanıyor.

2 güzel yorum:

Quaresma7 on 4 Mart 2009 11:29 dedi ki...

Yerlilerin de bir fotosu olsaydı keşke. Merak işte:)

Mavi Bahçe on 4 Mart 2009 23:29 dedi ki...

:)