Sayfalar

Bu Blogda Ara

10 Mart 2009 Salı

Everest Dağı





İsmini İngiliz dağcı Sir George Everest’ten alan dünyanın en yüksek dağı Everest’in yükseliği 8850 metreyi buluyor.

Everest Dağı, ismini 1852 yılında ekibiyle buranın Dünyanın en yüksek dağı olduğunu keşfeden İngiliz dağcı Sir George Everest’ten alıyor. Tibetçe Çomolungma, Nepali Çonnolungma Sagramata anlamına gelen Everest, Çin ve Nepal sınırı üzerinde yer alıyor. Ayrıca dünyanın en yüksek dağı olan Everest, Himaya Sıradağlarının içerisinde bulunuyor. Everest, çıplak Güneydoğu, Kuzeydoğu ve Batı sırtlarında en yüksek 8,850 metreye, Güney doruğunda ise 8,748 metreye ulaşıyor. Eteklerinden yükselen Çangtese, Khumbutse, Nuptse ve Lhotse gibi doruklar Nepal’den görülmesine engel oluryor.


Büyük Himalayalar’ın oluşumu, Jeolojik Devirlerin Miyonsen bölümünde, yaklaşık olarak 26-27 milyon yıl önce, Hindistan Yarımadasıyla Tibet Yaylalarının birbirine yaklaşmasıyla başladı. Zamanla kırık ve devrik yamaç kıvrımlarının sıkışıp yukarı doğru hareket etmesiyle ilkel bir dağ sırası oluşturdular. Kuzeydeki arazi kütlesinin toptan yükselmesiyle bölgenin yüksekliği iyice arttı ve yaklaşık olarak 2,5 milyon yıl önce Everest Dağı ortaya çıktı.
Everest Dağı troposferin üçte ikisini geçerek oksijenin az olduğu üst katmanlara ulaşıyor. Hızı saatte 100 km ye varan sert rüzgarlar ve zaman zaman -70 dereceye kadar düşen aşırı soğuklar yukarı yamaçlarda herhangi bir canlı türünün yaşamasına olanak vermiyor.
Everest’e tırmanma girişimleri 1920 yılında Tibet yolunun açılmasıyla başladı ve ilk 1953 yılında doruğa ulaşıldı. Daha sonradan Yeni Zelandalı ve Nepalli tırmanıcılarda, güneydoğu tarafından doruğa ulaştılar. Dağcılar bu tırmanışlar sırasında açık ve kapalı devre oksijen sistemleri, özel olarak yalıtılmış ayakkabı ve giysiler ile elde taşınır telsiz aygıtları kullandılar. Bu tarihten itibarende çeşitli ülkelerin desteklediği çok sayıda dağcı ekibi doruğa ulaşma başarısını gösterdi.
Everest’e çıkan ilk Türk dağcı ise 21 Mayıs 1995 tarihinde Nasuh Mahruki oldu. Onu 2001 yılında Nepal yönünden tırmanan ve doruğa ulaşmayı başaran Tunç Fındık izledi. 2006 yılında ise Elif Eylem Maviş Everest’e tırmanarak doruğa ulaşamasa bile Everest’e tırmanan il Türk kadın ünvanını aldı. Aynı tırmanış ilk Türk oksijensiz Everest zirve çıkışıydı. 2007 yılında ise Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 100. Kuruluş yılı nedeniyle Tunç Fındık ve Mustafa Kalaycı Everest dağına beraber tırmandılar.

1 güzel yorum:

Adsız dedi ki...

tum blogu okumaya oldukca iyidir