Sayfalar

Bu Blogda Ara

13 Şubat 2009 Cuma

Dünyadaki Önemli Şelaleler


Dünyada, taşıdıkları su kadar başka özelliklerle de büyük şelaleler kadar önemli olan, ünlü şelaleler var.

Kuzey Amerika ile Kanada sınırındaki Niagara yılda 20 milyon turistin ziyaret ettiği, en iyi bilinen şelale. Çin’deki Huangguoshu dünyada elle dokunulabilen şelalelerden. Victoria ise genişliği ile dünyadaki hiçbir şelale ile kıyaslanamıyor; 100 metreden yüksek, 1.5 kilometreden geniş ve tek su yatağından dökülen en büyük şelale sayılıyor.

Angel Şelalesi
 
Venezüella, Auyantepui’da, Canaima Ulusal Parkı’nda bulunan Angel Şelalesi, 980 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksekten dökülen şelalesi unvanına sahip. Yürüyüş yolu bulunmayan şelaleye 50 kilometre uzaklıktaki Canaima köyünden ya da Cuidad Bolivar’dan küçük uçaklarla ulaşım sağlanıyor. Su seviyesinin yüksek olduğu yağmurlu sezonda işleyen teknelerle de hem gezi yapılabiliyor hem de şelaleye ulaşılabiliyor. Paris’teki Eyfel kulesinden üç kat, Niagara şelalesinden 16 kat daha büyük olan bu görkemli şelale, yüzlerce farklı bitki ve hayvan türünü barındırıyor. 1937 yılında, Amerikalı Havacı James Crawford Angel’in küçük uçağının bu bölgeye zorunlu iniş yapmasıyla farkedilen şelale bir tesadüf sonucu bulunmuş.


Tugela Şelalesi
 
 
Güney Afrika’daki Tugela Şelalesi, 947 metre yüksekliğiyle, Venezüella’daki Angel Şelalesi’nden sonra, dünyanın ikinci büyüğü olarak biliniyor. Dragon dağlarından dökülen şelale, beş katmandan oluşuyor; tam da bu sebepten hem yukarıdan hem de aşağıdan görünüşü çok etkileyici.


4 güzel yorum:

Moonish (moonsun) on 13 Şubat 2009 15:32 dedi ki...

Niagara selalerini yakindan gordum gercekten muhtesem bir yerdi :)) Angel'i duymustum ama gitmek nasip olur mu bilmiyorum :))

Mavi Bahçe on 13 Şubat 2009 22:56 dedi ki...

inşallah nasip olur canım.Bende çok merak ediyorum inşallah bende gidip görebilirim:)

İçimden Geldiği Gibi on 14 Şubat 2009 06:35 dedi ki...

valla bende Niagara'yı görmeyi çok isterdim...
diğer doğal güzellik tesadüf sonucu bulunmuş demek...

Mavi Bahçe on 14 Şubat 2009 12:46 dedi ki...

Canım inşallah sana gidip görmek nasip olur bu güzellikleri sevgiler