Sayfalar

Bu Blogda Ara

1 Ocak 2009 Perşembe

Mirna Elmas Madeni


Iste Dünyanin en büyük çukuru
Sibirya'da artik kullanilmayan bir elmas madeni türbulansa neden olup uçaklari içine çektigi için çevresinde uluslararasi uçus yasagi var.

Sibirya'daki 525 metre derinligindeki Mirna elmas madeni dünyanin en büyük çukuru. Artik kullanilmayan çukur, türbulansa neden olup uçaklari içine çektigi için çevresinde uluslararasi uçus yasağı var.



Elmas bitti terk edildiSibirya'nin Mirna kasabasinda bulunan 1.2 kilometre çapindaki elmas madeni tam 50 yilda dev bir çukura döndü. 1952'de elmas bulunduktan sonra küçük Mirna kasabasi, dünyanin en büyük elmas merkezlerinden biri haline geldi. Rus Alrosa firmasi tarafindan isletilen elmas madeni, rezervleri bitince birkaç yil önce kaderine terkedildi. Ancak dünyanin en büyük çukuru insanlarin ilgisini çekmeye devam ediyor.Özel izinle geziliyor



Çevresindeki yapilari içine çekecekmis gibi duran maden tipki Bermuda Seytan Üçgeni gibi pilotlarin korkulu rüyasi. Derinligi nedeniyle havada türbulans olusturdugu için simdiye kadar birçok uçaga düsme tehlikesi geçirtti. Sicakligin eksi 40 dereceye indigi bölgedeki madene sadece özel izinle girilebiliyor. Bu nedenle maden, "sanal turistlerin" GoogleEarth'le en çok gezdigi yerlerden biri.

kaynak:Vatan

2 güzel yorum:

karalamaca on 3 Ocak 2009 16:08 dedi ki...

eğer 2 sene önce bu yazıyı oumuş olsaydım, coğrafya dersinden büte kalmamış olurudm:)
gözlerin doldu bu çukuru görünce...

Mavi Bahçe on 3 Ocak 2009 17:32 dedi ki...

Keşke:)Sende bir mazisi var belli ama sağlık olsun ne diyelim.Anlıyorum büt falan bende az çekmedim:)